Syksyn aloitus yhdistyksessä

Jalumnien hallitus kokoontui viime viikon keskiviikkona syksyn ensimmäiseen hallituksen kokoukseen. Aiheena kokouksessa olivat kesätauolta palaaminen,  tulevan seminaarin suunnittelu sekä tilannetsekkaus yhdistyksen nykytilasta. Totesimme, että aurinkoinen ja paahtava kesä on ollut omiaan sulattamaan motivaatiota ja yhdistyksen toiminta onkin ollut kaikin puolin vaisua kesän aikana. Pohdimme myös omia sekä yhdistyksen jäsenten odotuksia yhdistyksen toimintaa kohtaan. Toteutuvatko ja kohtaavatko ne?

Keskustelu ohjautui siihen suuntaan, että pohdimme yhdistyksen ylläpitämisen mielekkyyttä, sen alkuperäistä tarkoitusta sekä keskeistä tehtävää.  Mitä me voimme teologian alumneille tarjota ja mihin tarpeeseen oikeastaan vastaamme?

Keskustelun myötä motivaatio alkoi sulasta lammikosta jälleen kiinteytyä ja uusiakin ideoita alkoi putkahdella innostuksen kera. Asetimme itsellemme tavoitteeksi selkeyttää yhdistyksen toimintaa sekä hallituksen vastuunjakoa. Palasimme myös yhdistyksen perustamisen aikaiseen ajatukseen siitä, että jäsenistö itse aktivoituisi järjestämään tapahtumia ja ideoimaan toimintaa. Haluamme tarjota jäsenille mahdollisuuden toteuttaa itselle mielekkäitä juttuja ja jotkin tapahtumista tulevatkin olemaan jäsenistön vastuulla.

Hallitus linjasi, että se panostaa vuosittain kolmen eri tapahtuman järjestämiseen: Viini- ja virsi-iltaan paastoon laskeutumisen paikkeilla, Vuosijuhlaan kesäkuun alussa sekä tulevaisuudessa lokakuun alkupuolelle sijoittuvaan Seminaariin, jonka tarkoituksena on koota teologeja yhteen vahvistamaan omaa teologista identiteettiään, keskustelemaan ajankohtaisista ja mielenkiintoisista aiheista sekä tapaamaan muita teologeja. Samalla tarjoutuu loistava mahdollisuus verkostoitua eri alojen teologien kanssa.  Oman ammattialan tunteminen kun on tärkeää, mutta hyötyä on myös siitä jos osaa nähdä mitä kaikkea teologi voi muilla aloilla tehdä. (Tämän vuoden seminaari pidetään kuitenkin marraskuun puolessa välissä. Tarkempia tietoja siitä löytyy Jumaluusoppineiden alumniyhdistyksen facebook-sivuilta!)

Kokouksen aikana uppouduin pohtimaan mihin minä itse oikeastaan tarvitsen tätä yhdistystä. Mihin tarpeeseen yhdistys ja sen toiminnassa mukana oleminen voi vastata minun kohdallani? Olenhan minäkin nimittäin näitä ”toisen tutkinnon” teologeja, jotka ovat työllistyneet jollekin muulle kuin perinteiselle teologian alalle. Teologian maisterin tutkinnon lisäksi olen lukenut itselleni kasvatusalan tutkinnon ja työskentelen tällä hetkellä lastensuojelun laitostyössä.  Työnhaku on kuitenkin ajankohtainen asia, sillä sijaisuuteni on pian päättymässä. Huomaan hakevani sellaisiin työpaikkoihin, joilla ei ole mitään tekemistä teologian kanssa.

Kuitenkin koen olevani ensisijaisesti teologi, vaikken sitä ammattitaitoa saakaan nykyisessä työssäni käyttää. Ehkäpä juuri siksi tarvitsen tätä yhdistystä. Että voin tuntea kuuluvani samanlaisten joukkoon kun työyhteisöni ei sitä minulle tässä mielessä tarjoa. Että pääsen silloin tällöin teologisten asioiden äärelle, puhumaan ja nauttimaan niistä asioista, jotka ovat kiinnostaneet jo ylioppilaskirjoitusten aikaan ja monta vuotta sen jälkeen. Asioista, jotka kiinnostavat edelleen ja joiden pariin koen jonkinlaista intohimoa.

Mielenkiintoista nykyisessä työyhteisössäni on se, että useampi sen jäsen on kertonut itsekin harkinneensa teologian opintoja mutta päätyneensä kuitenkin sosiaalialalle. Tästä syystä olen  pohtinut  olisiko sosiaalialalla ja teologialla jotakin yhteistä. Ehkä ihmisten kohtaaminen voisi olla yksi yhteinen nimittäjä.  Tai kenties toisen hädästä välittäminen, oli se sitten sosiaalista, fyysistä tai henkistä –  hengellistäkin. Ehkäpä turvan tuominen tai lohdutuksen antaminen? Työtoverieni äänensävyssä olen ollut kuulevinani jonkinlaista kaipausta. Sitä minullakin on. Kaipausta teologisten asioiden äärelle.

Hallituksen kesken pohdimme myös sitä, että mitähän juuri Sinä mahdat tältä yhdistykseltä kaivata. Olisimme kiitollisia, jos voisit sen meille kertoa. Päätimmekin tulla sinua puolitiehen vastaan ja esittää joukon kysymyksiä sekä muutamia vastausvaihtoehtoja, jotta kynnys  asian kertomiseen olisi mahdollisimman pieni. Toki saat  muotoilla vastauksesi myös itse. Alla olevaan kyselyyn vastaamalla annat meille arvokasta tietoa toiminnan kehittämistä varten. Kiitämme vastauksestasi!

Jalumnien syyskysely 2014

Emmi Mäki
TM, yhteisöpedagogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *