Mut…miks sä sit oot opiskellu teologiaa?

Valmistuin teologian maisteriksi A1-linjalta, mutta koko työelämäni olen ollut A2-linjalaisen hommissa. Muutama vuosi sitten tajusin yhtäkkiä, että olen ysiluokalla ajattelemassani toiveammatissa. Silloinen toiveammattini oli, että teen jotain kivaa internettiin liittyvää. Nyt teen, hakukoneoptimointia Tuloksella.

Muutamat vuodet Kirkkohallituksessa johtivat siihen, että oletin toisinaan kaikkien muidenkin kansalaisten osaavan luetella piispat tai tietävän, mikä on diakonaattiuudistus. Siirryttyäni muualle töihin huomasin, että kaikki muut eivät sittenkään ole yhtä innostuneita kirkollisista asioista.

  1. Yllättävän moni ei tiedä kirkollisten juhlapyhien merkitystä. Syy on todennäköisesti siinä, että sillä ei ole juuri muuta merkitystä kuin ylimääräinen ihana vapaapäivä. Jotenkin tuntuu siltä, että tällaiset asiat olisi hyvä tietää. En osaa perustella, miksi.
  2. Yllättävän moni haluaa kertoa suhteestaan uskontoon ja kirkkoon hyvin seikkaperäisesti nautittuaan muutaman oluen. Hupaisaa huomata, että aihe sittenkin kiinnostaa.
  3. Yllättävän moni uusi ihminen, jonka kanssa keskustelen hetken, huomaa, että olen teologikoulutuksesta huolimatta ”ihan normaali”. Sitten tulee kysymys: ”Mut…miks sä sit oot opiskellu teologiaa?” 

On hauska törmätä siihen oletukseen, että ihan kaikki teologiaa opiskelleet olisivat näkyvästi ja hartaasti uskovia ihmisiä jollakin perin oudolla herätyskristillisellä amish-twistillä. Mehän olemme onneksi todella monipuolinen joukko, johon on hienoa kuulua (tule siis Jalumiksi!).

Olen opiskellut teologiaa sen vuoksi, että se yksinkertaisesti on minusta äärettömän mielenkiintoista. Nyt vasta jälkeenpäin osaan edes lyhyesti perustella, miksi se on mielenkiintoista. Länsimainen yhteiskuntamme on niin kristillisen uskon läpäisemää, että jos sitä ei ymmärtäisi, tuntuisi varmaan oudolta. Ehkä tärkein syy teologian mielenkiintoisuuteen on sen antama kulttuurinlukutaito ja kyky ymmärtää edes vähän paremmin myös muita kulttuureja kuin omaamme. Toki teologia on myös paljon, paljon muuta.

En väitä, että lukisin vieläkään sujuvasti, mutta edes perusteet. Haluan ymmärtää tätä sattumanvaraista, poukkoilevaa, järjetöntä, epätehokasta, kategorioihin menemätöntä maailmaa edes vähän paremmin jostain näkökulmasta.

Missä tällaista kulttuurinlukutaitoa tarvitaan? Mielestäni lähes kaikessa aina musiikista (esimerkkeinä vaikka nyt Impaled Nazarenen hevi, Lady Gagan biisi Judas, Bachin tuotanto…) sananlaskuihin, taiteeseen ja sote-ratkaisun perusteluihin.

Otetaan vaikka kolme kuvaesimerkkiä kaupungilta.

Aloitetaan helpolla. Helsingissä Hotelli Helkan aidassa on tällainen kuvio. Miksi? Alfa ja omega eli alku ja loppu, kristusmonogrammi, ympyrä ja kolmio. Kaikki kristillisiä symboleja. Ja kas, Helka toimii NNKY-liiton talossa.

Hotelli Helkan aita Pohjoisella Rautatiekadulla.

Shellin logo on simpukka. Miksi? Se on apostoli Jaakobin ja pyhiinvaellusreitin tunnus, eli viitoittaa tietä matkalaisille.

Töölöntullin Shell Helsingissä.

Kolmas kuva on tässä. Mikä kristillinen symboli kuvassa on, ja miksi?

Paina nappia ja odota vihreää valoa.

Jätä vastauksesi kommenttikenttään. Lupaan lähettää ensimmäiselle, viimeistään 24.3.2014 oikein vastanneelle palkinnoksi levyn Fazerin sinistä. 🙂

Suvi Kava, TM 2007

Edit 25.3.2014: Kuva-arvoituskilpailu on päättynyt. Oikean vastauksen tiesi Anonyymi klo 20.13 – ilmoitathan postiosoitteesi sähköpostilla osoitteeseen jalumnit@gmail.com, jotta voin lähettää sinulle suklaata! Ylöspäin osoittava sormi merkitsee, että ainoa tie taivaaseen vie Jumalan ja Jeesuksen kautta. Näitä liikennevalon vaihtolaatikoita valmistaa ruotsalainen Prisma Teknik, jonka omistajat haluavat näin kertoa uskostaan. Asiasta lisää tässä artikkelissa. 

3 kommenttia

  1. Hhmm, ekana tuli mieleen että tuossa voisi olla "Jumalan Kaikkinäkevä Silmä", mutta ehkä myös kristillinen symboli kompassi… Tai kehäristi (Kristuksen voitto kuolemasta ja evankeliumin valo). Mutta nämä on ihan vaan villejä arvauksia 🙂

  2. Ylös osoittava sormi tarkoittaa Jumalaa, ja puljun, joka näitä liikennevalopömpeleitä tekee, taustalla on jotkut kristityt omistajat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *